Mw. E. Koopman (jurist) en Mw. mr. B.M.C.M. van der Wel-Hiddes

Na het huwelijk hebben ex-partners soms ook de verplichting om elkaar financieel te onderhouden. De ene partij is de andere partij dan partneralimentatie verschuldigd. Partneralimentatie kan gewijzigd worden, bijvoorbeeld als de alimentatie-ontvanger meer gaat verdienen. Op de alimentatie-ontvanger rust een informatieverplichting om de alimentatie-betaler te informeren over de stijging van inkomen. Doet de alimentatie-ontvanger dit niet tijdig genoeg dan kunnen daar gevolgen aan verbonden worden. Zo ook in de volgende casus waarin door de Rechtbank Noord-Holland een terugbetalingsverplichting aan de alimentatie-ontvanger is opgelegd van € 25.000,-.

De vrouw is in deze zaak de alimentatie-ontvanger. Zij is in de jaren na het huwelijk meer gaan werken en aldus meer geld gaan verdienen. Hierover heeft zij haar ex-partner: de man, de alimentatie-betaler, niet geïnformeerd. Echter was zij als alimentatie-ontvanger verplicht de man te informeren bij wijziging van haar financiële situatie. Volgens de man behoorde de vrouw te weten dat de stijging van haar inkomen invloed zou hebben op de hoogte van de alimentatie. Immers, haar inkomen was met de helft gestegen ten opzichte van het huwelijk. De vrouw heeft als verweer gevoerd dat haar inkomen weliswaar is gestegen, maar dat deze inkomensstijging niet direct een aanpassing van het alimentatiebedrag rechtvaardigt. Met andere woorden: de partneralimentatie kon wat haar betreft ongewijzigd in stand blijven.

De rechter heeft in deze zaak aangegeven dat de vrouw had moeten meedelen dat zij meer was gaan werken en hogere inkomsten had. Zij was al vanaf 2010 nalatig geweest om te voldoen aan haar verplichting de man te informeren over de wijziging van haar inkomsten. De redelijkheid brengt met zich mee dat zij de gevolgen van dit “niet doorgeven” in beginsel zelf moet dragen. Daarnaast heeft de vrouw kunnen sparen waardoor zij feitelijk de partneralimentatie niet voor het beoogde doel benut heeft. Als gevolg hiervan heeft de rechter de partneralimentatie met terugwerkende kracht gewijzigd en op nihil gesteld. Daarnaast heeft de rechter een terugbetalingsverplichting van € 25.000,- aan de vrouw opgelegd.

Deze uitspraak is terug te vinden op rechtspraak.nl. Als alimentatie-ontvanger heb je een informatieplicht. Het is dus van belang tijdig wijzigingen door te geven aan de alimentatie-betaler, met betrekking tot de financiële situatie of samenwonen met een nieuwe partner. De alimentatie dient dan wellicht te worden gewijzigd. Indien u deze informatieverplichting niet serieus neemt kan u dit duur komen te staan.

Ons advies: laat periodiek uw alimentatie evalueren door een deskundige, zodat u niet (achteraf) voor verassingen komt te staan.