Door mw. C.D. Nijman

Het komt regelmatig voor dat kinderen in een turbulente thuissituatie opgroeien. Dit kan met verschillende dingen te maken hebben, maar heeft vaak wel invloed op de ontwikkeling van het kind. Om te voorkomen dat de ontwikkeling van het kind in gevaar raakt, is er vanuit de Raad voor de Kinderbescherming een maatregel die ervoor zorgt dat minderjarige kinderen in een veiligere en minder turbulente woonomgeving kunnen opgroeien.

Deze kinderbeschermingsmaatregel heet ondertoezichtstelling (hierna; OTS). Ondertoezichtstelling is een (tijdelijke) maatregel die wordt opgelegd. Binnen het gezin wordt er verplicht hulp verleend door een gezinsvoogd. Het is daarbij de bedoeling dat deze persoon samen met u belangrijke beslissingen neemt over het kind of de kinderen. Dit kan een geslaagde oplossing bieden om meer stabiliteit in het leven van de kinderen te creëren.

De rechter mag deze maatregel enkel opleggen als hier voldoende reden voor is, en het opleggen van een OTS in het belang van het kind is. Daarbij is het een maatregel die wordt opgelegd als de rechter van mening is dat de ouder of de ouders over een bepaalde periode weer zelfstandig voor de minderjarige kan zorgen. In het geval dat de rechter denkt dat dit niet haalbaar is, zal hij een andere passende maatregel opleggen. Het doel van een OTS is dus dat de ouder na een tijd zelf weer verantwoordelijk genoeg is voor de opvoeding van een minderjarige.

OTS is een tijdelijke maatregel die maximaal 12 maanden duurt. Als ervan uit kan worden gegaan dat de problemen binnen het gezin onvoldoende zijn opgelost, dan kan de OTS steeds worden verlengd met 12 maanden. Tijdens een OTS behouden de ouders of de ouder het gezag over het kind, maar zijn zij wel verplicht om mee te werken aan de maatregel in het geval zij deze opgelegd krijgen door de rechter.

Er zijn meerdere manieren hoe de OTS beëindigd kan worden. Als de rechter niet overgaat tot verlenging, dan stopt de OTS na de termijn die in eerste instantie was vastgesteld. Daarnaast kan de rechter van oordeel zijn dat de OTS niet meer nodig is, of geen effect heeft gehad op de opvoeding van het kind. Dan kan hij ervoor kiezen om de maatregel op te heffen. Een voorbeeld hiervan is de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam op 6 december 2022, waar het hof van mening is dat de OTS geen bijdrage heeft geleverd aan het oplossen van de problemen. Het hof heeft hier bepaald om de OTS per direct op te heffen. Tot slot eindigt OTS ook als het minderjarige kind de leeftijd van 18 heeft bereikt, omdat het een maatregel is die slechts betrekking heeft op de opvoeding van minderjarigen.

OTS is een veelvoorkomende kinderbeschermingsmaatregel, maar toch weten mensen vaak niet wat het precies inhoudt. Te maken krijgen met OTS kan impact hebben op het gezin, en het is daarom fijn om goed geïnformeerd te kunnen worden over deze maatregel.

In het geval dat u vragen heeft, of advies wilt over het bovenstaande, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor.