Mw. mr. B.M.C.M. van der Wel-Hiddes

Na de echtscheiding kan een ouder niet zomaar op vakantie gaan met zijn of haar minderjarige kind. Zowel ouders met gezamenlijk gezag als een ouder zonder gezag hebben toestemming van de (andere) gezaghebbend ouder nodig voor het maken van een reis. Een ouder met eenhoofdig gezag heeft geen toestemming nodig om met een minderjarig kind op reis te gaan.
Mocht er geen toestemming zijn gegeven kan het zijn dat de ouder en het minderjarige kind de grens niet overkomen. De Koninklijke Marechaussee besteed veel aandacht aan ouders met minderjarige kinderen op de grens. Zij kunnen hierbij controleren of de ouder ouderlijk gezag heeft en of er een toestemmingsformulier is ingevuld.

De thuisblijvende ouder geeft toestemming door middel van een toestemmingsformulier. Dit formulier wordt per kind ingevuld en daarop staan alle reisgegevens. Bijvoorbeeld in welke stad de ouder en het kind verblijven, in welk hotel en hoe lang de vakantie duurt. Het formulier dient te worden ondertekend door de thuisblijvende, gezag dragende, ouder. Dit formulier is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Een kopie van het paspoort van de gezaghebbend  ouder moet mee.
Wanneer de ouder het minderjarige kind toch meeneemt zonder toestemming van de thuisblijvende, gezag dagende, ouder wordt dit aangemerkt als onttrekking van het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Indien de thuisblijvende, gezag dragende, ouder toestemming weigert zou de andere ouder naar de rechter kunnen stappen. Hiervoor moet een procedure voor ‘vervangende toestemming vakantie’ worden gevoerd. Via de rechter kan dan alsnog toestemming voor de vakantie worden gegeven.

Het is dus van belang om als ouders na echtscheiding tijdig de toestemmingsformulieren in te vullen wanneer er een vakantie wordt gepland. Zo kunnen ouder en kind gerust op vakantie.