Door mr. B.L.A. Bancken

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de eerstgeboren kinderen ter wereld komen buiten het huwelijk of geregistreerd partnerschap. De moeder van het kind verkrijgt in beginsel bij de geboorte automatisch het ouderlijk gezag. De ongehuwde of niet-geregistreerde partner dient gezamenlijk met haar het ouderlijk gezag aan te vragen bij de rechtbank en is daardoor afhankelijk van de moeder voor het verkrijgen van het ouderlijk gezag over het kind.

Hoewel het uitgangspunt van de wet is dat beide ouders het gezamenlijk gezag hebben, blijkt in de praktijk dat ongehuwde en niet-geregistreerde ouders het vaak lastig vinden om het gezamenlijk gezag zelf aan te vragen. In beginsel wordt dit pas een probleem als de ouders uit elkaar gaan. De partner van de moeder kan zonder gezamenlijk gezag gemakkelijk door de moeder buiten spel worden gezet, waardoor de ouder zonder gezag niet mee kan beslissen over school of medische keuzes met betrekking tot het kind.

De overheid heeft besloten dat het gezamenlijk ouderlijk gezag voor ongehuwde en niet-geregistreerde ouders makkelijker geregeld moet worden, waarna de wetgever ervoor heeft gezorgd om de positie van de ongehuwde of niet-geregistreerde partner van de moeder te versterken met een wetswijziging. Vanaf 1 januari 2023 geldt dat indien ongehuwde en niet-geregistreerde partners hun kind erkennen zij automatisch het gezamenlijk ouderlijk gezag verkrijgen, samen met de moeder. Nederland volgt hierin de lijn van wetgeving in de omringende landen. De overheid vindt het belangrijk dat ouders gezamenlijk het gezag uitoefenen over hun kinderen, zodat beide ouders een stem krijgen in de keuzes over de opvoeding en verzorging van het kind. De wetgever heeft besloten dat als een kind vóór 1 januari 2023 is erkend de ouders het gezamenlijk ouderlijk gezag wel nog tezamen moeten regelen door een aanvraag bij de rechtbank.

De Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (hierna: vFAS) onderschrijft dat het gezamenlijk gezag door erkenning recht doet aan de juridische positie van de ongehuwde of niet-geregistreerde partner van de moeder. Wel verwacht de vFAS door deze wetswijziging een stijging van het aantal gezag geschillen na scheiding.

Mocht u vragen hebben over bovenstaande wetswijziging kunt u contact opnemen met ons kantoor.