Mw. E.L. Koopman (jurist)

Veel mensen gaan in de december maand op wintersport. Vaak een leuke vakantie, echter liggen er ook een aantal gevaren op de loer. In de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 27 september 2017 gaat het om een Nederlandse man die tijdens zijn skivakantie in Zwitserland een ongeluk heeft gehad. De weersomstandigheden waren destijds slecht en de man was onbekend met de route. Op een gegeven moment gaat het mis, de man skiet rechtdoor in plaats van links af te slaan en valt van de piste af. Hij loopt ernstig letsel op. De man stelt de piste-exploitant hoofdelijk aansprakelijk voor al zijn geleden schade en nog te lijden materiële en immateriële schade als gevolg van het ongeval.
Hiervoor stelde de man dat hij volgens Zwitsers recht een overeenkomst heeft gesloten met de piste-exploitant. Hieruit volgen volgens hem verplichtingen, welke de piste-exploitant niet is nagekomen. Zij hebben de man namelijk niet gewaarschuwd voor de T-splitsing. Volgens de man had de piste-exploitant daar een waarschuwingsbord moeten plaatsen. Daarnaast was de pistemarkering verwarrend. Ook was volgens hem de pisterand niet goed genoeg beveiligd, aangezien deze zich te dicht bij de afgrond bevond. Die afgrond was bovendien steiler gemaakt en verdiept waardoor het gevaarlijker was gemaakt. Door het niet nakomen van al deze verplichtingen is de man van de piste gevallen en heeft hij ernstig letsel opgelopen.

De piste-exploitant heeft verweer gevoerd door middel van een ingebracht expertiserapport. Zij vinden dat de man zelf aansprakelijk is voor het ongeluk. Het rapport wijst erop dat de man zich had moeten oriënteren op de pistemarkering. Echter, zo oordeelt de rechtbank, is niet gebleken dat hij dat niet heeft gedaan. Tevens blijkt dat de markeringsstangen in de bocht ten tijde van het ongeluk nauwer waren geplaatst, waardoor het lijkt dat de piste rechtdoor gaat. Daarnaast wordt het zicht naar links ontnomen door een gebouw wat er staat. Uiteindelijk heeft de rechtbank geoordeeld dat de piste-exploitant niet heeft voldaan aan haar verplichtingen die zij volgens overeenkomst met de man had. De piste was ten tijde van het ongeval op onjuiste wijze gemarkeerd en dit heeft bijgedragen aan het ongeval. De piste-exploitant is aansprakelijk voor de schade.