Mw. mr. S. Bayraktar
In Nederland ben je automatisch getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden behoren tot de eigendommen van beide partners. Op 18 april 2016 is het wetsvoorstel aangenomen met betrekking tot de beperkte gemeenschap van goederen. De beperkte gemeenschap van goederen zal van toepassing zijn op huwelijke die gesloten zijn na 1 januari 2017. De algehele gemeenschap van goederen blijft nog wel van toepassing op huwelijken die zijn gesloten voor 1 januari 2017.

Tot de beperkte gemeenschap van goederen behoren dan alle goederen die voor het sluiten van het huwelijk al aan de echtgenoten gezamenlijk in eigendom toebehoorden en alle goederen van de echtgenoten, door ieder van hen of afzonderlijk of door hen tezamen vanaf de aanvang van de gemeenschap verkregen zijn. Uitgezonderd van de beperkte gemeenschap zijn nog steeds goederen verkregen krachtens erfopvolging of gift. Privégoederen van echtgenoten die er al voor het huwelijk waren, blijven ook na het huwelijk privé.

Het huwelijk is nog steeds erg populair, maar de echtscheiding ook. Een echtscheiding is ingrijpend, frustrerend en brengt veel problemen met zich mee. Scheiden doet lijden, omdat het huwelijk niet is geslaagd. Dat je daarbij ook de helft van je eigen huis kwijt bent is soms onverteerbaar. Daarbij kan ook nog eens een aanspraak volgen op de helft van het pensioen, eventuele erfenis, spaargeld etc.
Het is goed dat een zwakkere en onafhankelijke partij in bescherming wordt genomen, maar indien je dat van tevoren allemaal had geweten had je het toch anders geregeld. Het sluiten van een huwelijk is en blijft een gevoelsmatige zaak. Men zou er meer van bewust moeten zijn dat ook zakelijke belangen een rol spelen. Het is moeilijk om naar het huwelijk te kijken als zakelijke verbintenis. Zeker als je jong en verliefd bent en voor de eerste keer trouwt.

Veel problemen kunnen bij een echtscheiding worden voorkomen door vooraf huwelijkse voorwaarden op te stellen. Uiteraard is het van belang ervoor te zorgen dat geen van beiden slachtoffer wordt van de huwelijkse voorwaarden. Dat kan alleen als beiden met het volle verstand hun rechten en plichten van tevoren uitpluizen en vastleggen.