Door mr. S.A.S. Matheij

Met het vervallen van het merendeel van de coronamaatregelen durven steeds meer mensen een vakantie naar het buitenland te boeken. In de praktijk kan dit voor problemen zorgen bij gescheiden ouders met kinderen.

Wanneer twee ouders het gezamenlijk gedrag dragen, dienen zij belangrijke beslissingen in het leven van een kind gezamenlijk te nemen. Dit betekent onder meer dat de ene ouder toestemming dient te geven voor een vakantie naar het buitenland van de andere ouder. Bij de douane wordt hier streng op gecontroleerd. Voorafgaand aan uw reis dient u daarom het toestemmingsformulier van de website van de Rijksoverheid te downloaden en dit formulier voor akkoord te laten tekenen door de andere ouder. Wanneer er geen toestemmingsformulier kan worden overgelegd en u toch het land verlaat, maakt u zich schuldig aan internationale kinderontvoering. Dit betreft een strafbaar feit.

Het komt weleens voor dat de ene ouder het niet eens is met de vakantieplannen van de andere ouder en daarom weigert om toestemming te geven voor de geplande vakantie. Dit kan de vakantiepret flink verpesten. Aan de rechtbank kan in zulke gevallen worden verzocht om een vervangende toestemming voor de vakantie. De rechtbank zal dan een afweging maken of de geplande vakantie in het belang van het kind is.

Het Gerechtshof s’Hertogenbosch zag zich voor de vraag gesteld of er een doorlopende en onbeperkte toestemming kan worden gegeven om met een kind op vakantie te gaan binnen de Schengenzone. De vader stelde zich op het standpunt dat de moeder iedere vakantie die hij met hun kind wil doorbrengen in het buitenland tegenhoudt. Het Gerechtshof oordeelt dat er geen juridische grondslag bestaat om het verzoek van de vader toe te wijzen. De vader dient per vakantie concreet aan te geven waar hij naartoe gaat en hij dient zijn boekingsgegevens te overleggen. Het is dus niet mogelijk om de rechtbank om algehele toestemming voor alle vakanties te verzoeken.

Wanneer er een verzoek aan de rechtbank wordt voorgelegd dient dit aldus voldoende onderbouwd te zijn. Weigert uw ex-partner om toestemming te geven voor een vakantie naar het buitenland? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze familierechtadvocaten.