Mw. mr. E. van Haasteren

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen van uw werkgever en wilt u weten of deze juist is? Steeds meer mensen krijgen ontslag van hun werkgever en zijn daarna aangewezen op een WW-uitkering of op het zelfstandig ondernemerschap. U verdient dan een eerlijk advies omtrent uw vaststellingsovereenkomst. In de praktijk gaat het nogal eens mis met de vaststellingsovereenkomst en de gevolgen zijn groot.

In geval een vaststellingsovereenkomst niet juist is opgesteld kan dit tot gevolg hebben dat u uw WW-rechten verspeelt. Uit de vaststellingsovereenkomst moet blijken dat u als werknemer niet verwijtbaar werkloos bent geworden. Ook is het van belang dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de juiste opzegtermijn. U gaat pas WW ontvangen als de juiste opzegtermijn in acht wordt genomen. En beoordeeld moet worden of de  (eventuele) aangeboden ontslagvergoeding in lijn ligt met de hiervoor geldende wettelijke regelgeving de zgn. transitievergoeding. Ook kan mogelijk een hogere vergoeding worden bedongen, afhankelijk van de omstandigheden.

In veel gevallen leert de ervaring dat door tussenkomst van deskundige begeleiding de aangeboden ontslagvergoeding naar boven wordt bijgesteld. Tot slot is het belangrijk om er voor te zorgen dat beperkende bedingen (zoals bijvoorbeeld het non-concurrentie beding) bij einde dienstverband komen te vervallen. U bent dan in ieder geval vrij om een nieuwe functie te accepteren om zo van uw opgebouwde ervaring en expertise te kunnen blijven profiteren. Kortom, een vaststellingsovereenkomst is te belangrijk is om niet even te laten doorlichten door een expert. Omdat de gevolgen erg nadelig kunnen uitpakken, als de vaststellingsovereenkomst niet juist blijkt te zijn.