Mw. mr. S. Bayraktar

Ouders hebben de mogelijkheid om een kind te onterven. Het kind is dan geen erfgenaam meer, maar blijft wel recht hebben op zijn legitieme portie.

De legitieme portie kan alleen bestaan uit een geldbedrag en niet uit goederen. De legitieme portie bedraagt de helft van het wettelijke erfdeel.

Voorbeeld:

Een erflater heeft in totaal twee kinderen en heeft een van zijn kinderen onterfd. De erflater laat een stuk grond na aan een van zijn kinderen ter waarde van € 100.000,-.  Het onterfde kind kan dan via zijn legitieme portie aanspraak maken op € 25.000,-. Indien het kind namelijk niet was onterfd bedroeg het wettelijke erfdeel € 50.000,- en nu kan hij alleen nog aanspraak maken op de helft van het wettelijke erfdeel.

Het onterfde kind kan zes maanden na overlijden van de erflater zijn legitieme portie opeisen. De mogelijkheid om aanspraak te maken op de legitieme portie vervalt indien het onterfde kind niet binnen een termijn van vijf jaar heeft verklaard dat hij zijn legitieme portie wenst te ontvangen.

Om de legitieme portie te berekenen, wordt de nalatenschap wel eerst verminderd met door de wet genoemde schulden en vermeerderd met bepaalde giften. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om giften die erflater gedaan heeft in de periode van vijf jaar vóór zijn overlijden. Die giften worden bij het saldo van de nalatenschap opgeteld.

De legitieme portie biedt misschien meer mogelijkheden dan je in eerste instantie zou zeggen. Indien je geconfronteerd wordt met een onterving en een lege nalatenschap, kan het heel interessant zijn om na te gaan wat er met het vermogen van de erflater is gebeurd in de jaren vóór zijn overlijden. Wellicht dat je legitieme portie ervoor kan zorgen dat jou dan toch iets toekomt.