Mw. mr. S. Bayraktar

Indien u slachtoffer bent geworden van een strafbaar feit, dient u hier altijd eerst aangifte van te doen bij de politie. Als slachtoffer kunt u zich vervolgens voegen in het strafproces dat tegen de verdachte wordt gehouden. Op deze manier kunt u in het strafproces uw schade verhalen op de verdachte.

De rechter zal tijdens de zitting uitspraak doen tegen de verdachte en ook gelijk behandelen of u in aanmerking komt voor toewijzing van schadevergoeding. Ook letselschade kan worden vergoed.

U bent als slachtoffer niet verplicht om een advocaat in te schakelen als u zich wilt voegen in het strafproces. Toch zal dit in veel gevallen wel aan te raden zijn. Een advocaat kan u helpen met het opstellen van uw schadeclaim. Daarnaast kan een advocaat een goede inschatting maken van de kansen dat uw schade (geheel of gedeeltelijk) wordt toegewezen. U kunt zich voorafgaand aan de strafzitting of tijdens de zitting voegen. Indien u zich voorafgaand aan de zitting voegt, hoeft u in principe niet op de zitting zelf aanwezig te zijn. Zorg er dan wel voor dat de rechter een schriftelijke opgave ontvangt van uw schade en de omstandigheden waaronder deze is opgetreden.

Alleen eenvoudige en rechtstreekse schade komen voor vergoeding in het strafproces in aanmerking. Een schadevergoedingsvordering die erg ingewikkeld is, zou te veel tijd in beslag nemen. De schade moet dus makkelijk zijn vasttestellen en rechtstreeks zijn.