Mw. E.L. Koopman (jurist) en Mw. mr. B.M.C.M. van der Wel-Hiddes

Door de overheid gefinancierde rechtsbijstand
Volgens artikel 18 van de Grondwet heeft iedereen recht op rechtsbijstand, ongeacht de hoogte van het inkomen of het vermogen. Cliënten die het uurtarief van een advocaat niet kunnen betalen kunnen daarom in aanmerking komen voor door de overheid gefinancierde rechtsbijstand, het vroegere pro deo. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt bent u alleen een eigen bijdrage verschuldigd aan uw advocaat. De overige werkzaamheden van uw advocaat worden dan door de overheid betaald. Aan u wordt dan een zogeheten toevoeging verstrekt.

Wanneer recht op een toevoeging?
Alleenstaanden met een inkomen tot € 27.300,- of niet-alleenstaande met een inkomen van maximaal € 38.600,- kunnen in aanmerking komen voor een toevoeging. Daarbij geldt als aanvullende eis dat uw vermogen niet hoger mag zijn dan het zogenoemde heffingsvrije vermogen.
Indien u binnen de normen valt, dient uw advocaat een verzoek in tot gefinancierde rechtsbijstand bij de Raad voor Rechtsbijstand. Zij bepalen of u in aanmerking komt voor een toevoeging. Daarnaast stellen zij de hoogte van de eigen bijdrage aan de hand van uw inkomen en vermogen vast. Hiervoor kijken zij naar uw inkomen 2 jaar geleden, het zogeheten peiljaar. Hoe hoger het inkomen is, hoe hoger de eigen bijdrage.

De hoogte van de eigen bijdrage
Er zit een verschil in de hoogte van de eigen bijdrage bij het soort zaak waarvoor de toevoeging wordt aangevraagd. In het familierecht wordt een hogere eigen bijdrage vastgesteld. De eigen bijdrage in het familierecht varieert van € 345,- tot € 862,- per zaak. In het civiel recht varieert de eigen bijdrage van € 199,- tot € 835,-.
Indien u bij de afronding van de zaak een vergoeding van proceskosten ontvangt of een geldbedrag hoger dan de helft van het heffingsvrije vermogen, kan het zijn dat de toevoeging wordt ingetrokken en u alsnog de daadwerkelijke kosten van uw advocaat dient te voldoen. Uiteraard wordt dit vooraf met u besproken. Gedachte hierachter is dat u dan voldoende geld heeft om de gemaakte advocaatkosten te kunnen betalen.

Niet iedere advocaat verleent door de overheid gefinancierde rechtsbijstand, vereist hiervoor is dat de advocaat ingeschreven staat bij de Raad voor Rechtsbijstand. Het is dus van belang om dit op voorhand bij uw advocaat na te gaan. Wij bij Hiddes Advocatuur verlenen bijstand op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van de Raad voor  Rechtsbijstand, www.rvr.org